Kronärtskocka EKO

89kr IVA incluido

1kg/2kg

När du kommer till utlämningen, ha med dig kvittot med ordernumret (i mobilen eller utskrivet) så går det snabbt att stämma av.

Mvh Pelle, Malena och resten av Fruktfrämjarna från Finca Solmark.

Kronärtskocka EKO

Kronärtskockan är frukten av en väldigt vacker tistel, Cynara Cardunculus. Man skördar själva frukterna strax innan tisteln blommar och i Spanien odlas den en stor del av året (pga kylan så är den för det mesta ettårig i Sverige och skördas bara en kort tid).

Kronärtskocka kan användas till en mängd saker i köket – kokta med smör, ugnsbakad, inlagd (som på Quattro Stagioni-pizza).

Den är rik på vatten, fibrer, inulin, natrium, fosfor, kalcium samt B1, B3 och en liten mängd C-vitamin.

Den har antioxidativa egenskaper, hämmer leverns produktion av dåligt kolesterol (och förebygger därmed åderförkalkning), stimulerar effekten på gallflödet vilket motverkar vissa matsmältningsbesvär.

I Spanien är kronärtskocka en delikatess och man är en stor producent av denna grönsak. I vissa områden har den samma DOP-skydd som ex vin från La Rioja (mest kända är Kronärtskocka från Benicarlo i Valencia).

Sveriges mest kända kronärtskocka är nog Hjalmar Söderbergs:

Kronärtskockan

Jag fick en gång en ny vän.

En dag åto vi middag tillsammans på en av sommarrestaurangerna. Jag har föga sinne för mat, rätterna erinrar jag mig icke; det är icke ens säkert, att jag kände namnen på dem medan jag åt. Emellertid minns jag mycket väl, att vi bland annat roade oss med att äta var sin kronärtskocka, och till den drucko vi en mycket got bourgogne. Jag har alltid tyckt om kronärtskocka, likväl ha dessa fjälliga, svartgröna tingestar aldrig berett mig ett så utsökt nöje som just den gången.

Dagen var vacker. En blek septemberdag: en av dessa den tidiga höstens lyckodagar, vilkas ljusa och lätta melankoli redan så ofta hunnit verka på våra sinnen, att den vekt rörda stämning de fordom kallade fram fått gå till vila för att lämna rum åt en känsla av mera jordiskt välbefinnande. Himmelen lyste ren och blå. Insekterna surrade i lövverket över och omkring oss, vattnet glittrade, hamnen i staden skymtade på avstånd.

Ja, det var en vacker dag.

– Min kronärtskocka är förträfflig, hur är din? frågade jag min vän, medan jag höjde mitt glas mot solen och blinkade med ena ögat.

– Den är utmärkt, sade han. Den är ännu bättre än din.

Och han tillade med ett mörkt leende, som väl egentligen icke hörde hemma i hans friska och rödblommiga ansikte med dess soliga muskulatur:

– Jag tycker särskilt om kronärtskocka. Den har en så läcker bismak av blåsyra.

Jag nickade tankspritt instämmande, medan jag sög på ett av de största fjällen, som jag hade gömt till sist. Blåsyra, låt gå… Jag ansåg det icke otroligt att kronärtskockan kunde smaka blåsyra, i alla händelser var jag icke kapabel att disputera om saken.

Insekterna surrade. Vattnet tindrade mellan träden. Så gled det ett litet moln över solen.

Jag vet icke varför min vän fann det nödvändigt att just nu leda samtalet på en uppskakande tilldragelse, som hade passerat i dagarna och i vilken en av våra gemensamma flyktigare bekanta hade spelat huvudrollen.

– Det var en förskräcklig historia, sade han. Det hade han rätt i , ty det var det verkligen. Men varför skulle han tala om den saken nu, var det kanske för att det gled ett moln över solen? Jag svarade emellertid med full övertygelse:

– Ja, det var mycket sorgligt. Jag fick just veta det i går morse, och jag kände mig nedstämd hela förmiddagen.

Sanningen är att jag rätt ofta känner mig nedstämd hela förmiddagen.

Utan att blinka replikerade min vän:

– Ja, jag kunde inte sova på hela natten.

Jag svarade ingenting, men sneglade på honom från sidan tämligen kallt. Den blir snart outhärdlig, denna jäktande nutid med sin brutala konkurrens på alla områden.

Med ens påminde jag mig hans yttrande, att kronärtskockan smakade blåsyra, och jag fick en idé. I början av en bekantskap poserar man gärna en smula för varandra. Om jag nu lägger ut en liten snara med blåsyran som lockbete, skall han då gå i den eller icke?

Vi skola se.

Jag gav honom en diskret puff i sidan med min pekfingerknoge och frågade i en ton av det livligaste intresse.

– Hur var det du sa för en stund sedan, smakar kronärtskockan blåsyra?

Det var ju omöjligt för honom att veta vart jag ville hän: vad jag kunde läsa i hans ansikte var alltså ännu blott ett fast beslut att till det yttersta försvara själva tesen.

– Ja visst, svarade han med ett lugnt småleende, har du inte vetat det förut?

– Nej, det har jag inte vetat. Jag vet nämligen inte hur blåsyra smakar. Men det vet kanske du? tillade jag så oskyldigt jag kunde, liksom i förbigående.

Här låg det nya uppslaget. Han visste icke, att jag talade efter en given plan och hade alltså ingen anledning att inlägga någon avsikt i min fråga; han måste tillskriva den slumpen, det lösa pratets oberäknerliga nyck. Jag å min sida gjorde allt för att framkalla denna uppfattning; jag hade knappt talat ut, förrän jag knackade på kyparen och mumlade något om cigarretter, varigenom frågan just fick utseende av att vara framkastad på måfå och glömd i samma ögonblick som framkastad, alltså att vara en fråga, på vilken man kunde svara eller icke svara, likgiltigt vilket. Jag måste nämligen säga om mig själv, att det ju fanns en möjlighet, om också svag, att min vän verkligen en gång på allvar hade haft något med blåsyra att göra, och med denna visserligen minimala möjlighet för ögonen var det min skyldighet att göra frågan på ett sätt, som gav honom tillfälle att ignorera den, om han så ville. Men det ville han lyckligtvis icke, vad jag ju också hade räknat på.

Efter några sekunders synbar själsstrid svarade han nämligen med sammandragna ögonbryn:

– Du vidrör ett ämne, som jag av vissa skäl ogärna vill inlåta mig på. Låt oss tala om någonting annat!

Jag teg; men ur mitt inre steg det upp ett tyst jubel.

Och ännu i dag, när jag genom att skriva ner denna betydelselösa tilldragelse söker förkorta en tom och fåfäng timme, ännu i dag har jag nöje av denna kronärtskocka, som jag åt upp för över tre år sedan.

89kr IVA incluido

1kg/2kg
Förvaring och annan information

VIKTIGT: När du får din leverans är det viktigt att du plockar ur frukten ur lådan – träullen suger upp fukt och ska därför avlägsnas omgående. Annars kan detta påverka all typ av frukt negativt om den ligger kvar för länge i träullen.

Förvaringstips: Det är omöjligt att ge ett generellt råd som passar allas bostadssituation.
Svalt, torrt och mörkt är oftast bäst. Har du en vind, jordkällare eller matkällare så är det ju perfekt för den mesta typen av frukt, men givetvis en helt vanlig kyl för sånt som ska förvaras kallt. Avokado/mango inte kallare än 4c. Inte tillsammans med äpplen, bananer, ananas och annan frukt med mycket etylen (etylen snabbar på mognaden). Citrus – i en skål i rummet eller svalt/torrt.

Mognad: Avokado och mango plockas när de fortsatt har lite kvar att mogna. Sedan transporteras de till Sverige i en kyld transport vid mellan 4c och 6c. Vid denna temperatur händer inte mycket mer med frukten, och det är också den perfekta temperaturen därhemma om du vill att frukten ska klara sig ett tag. Du kan alltså antingen låta den mogna i rumstemperatur eller t ex i en papperspåse med några äpplen eller tomater och sedan ha frukten i kylen under ganska lång tid, eller förvara den svalt och torrt för att sedan plocka fram några åt gången och låta dem mogna.

Citrusfrukter klarar normalt sett betydligt lägre temperaturer – de transporteras gärna runt 2c. Mindre citrus fortsätter mogna även efter de plockats, precis som avokado och mango, medan citroner, apelsiner och grapefrukt inte mognar så väldigt mycket mer efter de plockats. Så länge frukten har det torrt, svalt och inte utsätts för stötar eller blir klämda, så klarar de sig under ganska lång tid utan att tappa för mycket av sina nyttigheter. Clementiner, kumquat, finger lime och buddhas hand bör dock användas relativt omgående eftersom de fortsätter mogna och snabbt kan bli dåliga. Fuktig luft snabbar på mognad och mögelbildning.

I princip all frukt går bra att frysa men på lite olika sätt. Avokado och mango fryses helt mogen och uppskuren eller mosad. Citrus gärna som juice. Granatäpplen också uppskurna och rensade.

Skadad frukt: Vi försöker att alltid packa lådorna rejält fulla. Särskilt mindre citrus och avokado, då det ibland händer att någon frukt kanske klämts och blivit dålig. En del frukt kan ha något märke eller mindre skada, vilket oftast går bra att skära bort. Det mesta går att använda till nånting – t ex så kan man faktiskt använda en skadad avokado till att göra ansiktsmasker eller hårinpackning av. Mango och papaya går utmärkt att torka i ugnen eller svamptorken för knaprigt godis, även om de kanske varit lite fula.

Leveransinfo: Normalt sett så skeppar vi varor till kunder på Gotland och norr om Gävle på måndagar, så att de hinner fram innan helgen. Orter i södra Sverige skickar vi normalt sett på tisdag/onsdagar. Ladda ner PostNords app så får du info direkt som din sändning förbereds (detta kan vara dagen innan det faktiskt skickas), med DHL så kommer det ett SMS när paketet lämnat oss och passerat deras första terminal.

Vi har inte möjlighet att göra tillägg till beställningar då det skapar mycket manuellt merjobb och enkelt blir fel, så fundera ordentligt på vad du vill beställa innan du lägger din beställning. Går du ihop med grannarna, kollegorna eller bara äter riktigt mycket frukt så bekostar vi frakten om värdet på dina beställda varor överstiger 1000kr.

Hämta: Om du vill hämta din beställning hos oss på lagret i Linköping så lägger du din beställning som vanligt och skriver sedan in rabattkoden HÄMTAS i kassan så att du slipper betala frakten. Beställningen görs iordning för utlämning och vi hör av oss för att bestämma en tid för ditt besök. Du får dina varor i en praktisk plastkorg som sedan kan användas vid kommande besök för att fylla på med frukt. Den är även bra som svampkorg och till mycket annat.

Ekologi och lite idealism:

På fincan och de andra marker vi äger och förvaltar så odlar vi frukt helt ekologiskt. Men inte bara så att vi följer de riktlinjer som utgör grunden i själva certifieringen – vi försöker alltid att göra det lite bättre än så. För mig innebär det att odla ekologiskt att man respekterar ett helt ekosystem och försöker förbättra allting runtomkring. 

Vi anlägger dammar och bygger insektshotell, sätter upp fågelstolpar, tar hand om herrelösa hundar och katter, vi mulchar det gräs och ogräs som måste klippas, vi har 70 bikupor uppe på berget och 10 st nere i avokadoodlingen för att hjälpa till med pollinering och kan som biprodukt göra olika typer av honungar, vi låter treklöverblommorna täcka marken under vintern så att bina får mat, använder solpaneler för att ladda bilar, värma vatten och skapa el till det som kräver el och till och med våra bevattningsslangar görs rent med organiskt material i form av vinäger från en ekologisk vinodling. Vinägern biter på kalkresterna som blockerar vattenslangarna och rinner sedan ut i form av vätska som i sig blir till gödsel för marken. Pyssligt och omständligt – javisst – men också så mycket bättre för marken.

Våra bevattningssystem är det absolut mest effektiva som går att bygga, vi mäter ut fukten i jorden på olika djup och tillsammans med vind, fukt och temperatur så kan vi varje dag bedöma hur lite vatten som behöver användas. Marken mellan träden är täckt med dukar som stoppar ogräsväxter från att suga i sig energin samt stoppar avdunstningen av vatten, vilket gör att vi kan få fram vår frukt med minimal åtgång av vatten. Sedan samlar vi givetvis både regnvatten och det vatten som rinner förbi vår gård från den lokala vattenföreningen, vi hjälper till att hålla rören i gott skick så att inget vatten slösas bort osv.

Transporten till Sverige sker med en helt full lastbil som regelbundet körs hem av en svensk chaufför. Avtrycket på miljön kommer givetvis från denna transport, men det största avtrycket och där vi sparar mest på miljön kommer i form av minskat svinn och framförallt genom att odla ekologiskt och inte använda en massa kemiskt konstgödsel.

Vår ekologiska frukt är ekologisk på riktigt! Inga konstgjorda etylenbehandlingar för att snabba på mognaden av frukten på artificiell väg – vår frukt mognar på träden och plockas så nära sin perfekta mognadsgrad som möjligt. En del av frukten, t ex papayan, kommer från grannar i trakten som på så sätt kan få avsättning för sina ekologiska odlingar.

Eftersom vi gillar att göra saker lite extra bra så har vi valt att utveckla en variant av den gamla klassiska banankartongen, en riktigt rejäl låda som fraktar frukten varsamt och utan stötar som lätt sker i enklare förpackningar. Vi förpackar frukten i rejält med träull och allting sker helt för hand. Kartongen kan sedan med fördel återanvändas för att förvara saker i, eller varför inte som en låda för katten?

Givetvis levererar vi till HELA Sverige. Även du som bor långt ute på landsbygden har ju rätt att njuta av god frukt.

Jag hoppas verkligen att det märks, och att du uppskattar kvalitén på vår frukt. Vi lägger stor omsorg och mycket engagemang i vår produkt – för att kunna tillfredsställa även den mest kräsne gastronomen. Jag ser verkligen fram emot att höra vad du tycker – skriv gärna en rad och berätta.

Namnet, Finca Solmark, är en hyllning till det östgötska lilla kvarteret Solmark i Vikingstad, där jag växte upp. Har du vägarna förbi södra Spanien är du varmt välkommen att besöka oss på gården och smaka på finca-livet, i en kombination av det bästa ur svensk och spansk filosofi.

0
    0
    Kundvagn
    Din korg är tomTillbaka till butiken