Konstig Kiwi Grön EKO
49kr – 99kr IVA incluido
När du kommer till utlämningen, ha med dig kvittot med ordernumret (i mobilen eller utskrivet) så går det snabbt att stämma av.
Mvh Pelle, Malena och resten av Fruktfrämjarna från Finca Solmark.
Konstig Kiwi Grön EKO 1 kg/3kg
Kiwi (actinidia deliciosa) är frukten från en aktinidiasort (det finns 350+) med ursprung i östra Asien (Kina, Taiwan, Korea, Japan) och där Kina än idag är överlägset störst i världen på att odla kiwi. Det finns nånstans mellan 50 och 60 av dessa sorter som har frukter och vanligast i Europa är att man äter gul eller grön kiwi, och på senare år odlas även en del ”mini-kiwi” här (actinidia arguta kallas mer exakt egentligen krusbärsaktinidia, detta eftersom man förr i tiden kallade kiwi för kinesiskt krusbär).
I början av 1900-talet tog en kvinna från Nya Zeeland med sig frön från Ichang i Kina och planterade vad som blev den första kommersiella sorten – Hayward (odlaren hette Hayward Wright). Man kallade frukten för melonette men när man på 50-talet hade så stora skördar att den skulle börja exporteras till USA så utlystes en tävling och man fastnade då för namnet kiwifruit – efter både kiwifågeln och Nya Zeelands folk som kallas just kiwi. Än idag är Nya Zeeland en mycket stor exportör av kiwi.
I Sverige började vi importera frukten runt 1980 och så även den gula varianten (actinidia chinensis). Grön kiwi är syrligare än den gula varianten. Skalet är faktiskt ätbart, precis som ett äppelskal, men det är nog inte så vanligt i Europa att man äter bäret med dess skal.
Kiwi är mycket rik på C-vitamin och innehåller enzymet aktinidin som liksom papayans papain, är kraftigt proteinnedbrytande och alltså perfekt att möra kött med. Hos vissa människor kan enzymet ge allergiska reaktioner. Kiwi innehåller också en del kalium, A- samt E-vitamin och dess skal är rikt på flavonoida antioxidanter. Eftersom den har ett högt innehåll av kostfiber så är den också svagt laxativ.
Mot slutet av kiwi-säsongen så plockar vi alla de lite udda frukterna som vuxit ihop eller har lite knepig form och normalt sett gör vi själva marmelad på dessa. I år var det ganska mycket frukt och vi säljer därför dessa till ett galet bra pris.
De kan variera lite i storlek men är fullt lika ätbara som ”vanliga” kiwifrukter. De har också gått igenom en enkel borstning för att få bort en del av håren från skalet (du vet väl att det går alldeles utmärkt att äta kiwin med skal?)
Kiwi-marmelad
800 gram fruktkött (skär den i två bitar och gröp ur fruktköttet)
200 gram panela-socker (rörsocker) givetvis gärna ekologiskt
25 ml citronjuice ELLER 5 gram zestat citronskal som kokas ner i lite socker
Koka upp på hög värme och precis när det börjar koka kan du gärna hälla ur lite av vätskan (det beror lite på hur rinnig marmelad du vill ha) – alternativt kan du tillsätta lite pektin för att den ska bli fastare.
Efter att det kokat upp så drar du ner värmen och låter det koka på i 20-30 minuter.
Avnjuts gärna med goda ostar, torkade fikon, nötter, russin eller en köttbit.
49kr – 99kr IVA incluido
Förvaring och annan information
VIKTIGT: När du får din leverans är det viktigt att du plockar ur frukten ur lådan – träullen suger upp fukt och ska därför avlägsnas omgående. Annars kan detta påverka all typ av frukt negativt om den ligger kvar för länge i träullen.
Förvaringstips: Det är omöjligt att ge ett generellt råd som passar allas bostadssituation.
Svalt, torrt och mörkt är oftast bäst. Har du en vind, jordkällare eller matkällare så är det ju perfekt för den mesta typen av frukt, men givetvis en helt vanlig kyl för sånt som ska förvaras kallt. Avokado/mango inte kallare än 4c. Inte tillsammans med äpplen, bananer, ananas och annan frukt med mycket etylen (etylen snabbar på mognaden). Citrus – i en skål i rummet eller svalt/torrt.
Mognad: Avokado och mango plockas när de fortsatt har lite kvar att mogna. Sedan transporteras de till Sverige i en kyld transport vid mellan 4c och 6c. Vid denna temperatur händer inte mycket mer med frukten, och det är också den perfekta temperaturen därhemma om du vill att frukten ska klara sig ett tag. Du kan alltså antingen låta den mogna i rumstemperatur eller t ex i en papperspåse med några äpplen eller tomater och sedan ha frukten i kylen under ganska lång tid, eller förvara den svalt och torrt för att sedan plocka fram några åt gången och låta dem mogna.
Citrusfrukter klarar normalt sett betydligt lägre temperaturer – de transporteras gärna runt 2c. Mindre citrus fortsätter mogna även efter de plockats, precis som avokado och mango, medan citroner, apelsiner och grapefrukt inte mognar så väldigt mycket mer efter de plockats. Så länge frukten har det torrt, svalt och inte utsätts för stötar eller blir klämda, så klarar de sig under ganska lång tid utan att tappa för mycket av sina nyttigheter. Clementiner, kumquat, finger lime och buddhas hand bör dock användas relativt omgående eftersom de fortsätter mogna och snabbt kan bli dåliga. Fuktig luft snabbar på mognad och mögelbildning.
I princip all frukt går bra att frysa men på lite olika sätt. Avokado och mango fryses helt mogen och uppskuren eller mosad. Citrus gärna som juice. Granatäpplen också uppskurna och rensade.
Skadad frukt: Vi försöker att alltid packa lådorna rejält fulla. Särskilt mindre citrus och avokado, då det ibland händer att någon frukt kanske klämts och blivit dålig. En del frukt kan ha något märke eller mindre skada, vilket oftast går bra att skära bort. Det mesta går att använda till nånting – t ex så kan man faktiskt använda en skadad avokado till att göra ansiktsmasker eller hårinpackning av. Mango och papaya går utmärkt att torka i ugnen eller svamptorken för knaprigt godis, även om de kanske varit lite fula.
Leveransinfo: Normalt sett så skeppar vi varor till kunder på Gotland och norr om Gävle på måndagar, så att de hinner fram innan helgen. Orter i södra Sverige skickar vi normalt sett på tisdag/onsdagar. Ladda ner PostNords app så får du info direkt som din sändning förbereds (detta kan vara dagen innan det faktiskt skickas), med DHL så kommer det ett SMS när paketet lämnat oss och passerat deras första terminal.
Vi har inte möjlighet att göra tillägg till beställningar då det skapar mycket manuellt merjobb och enkelt blir fel, så fundera ordentligt på vad du vill beställa innan du lägger din beställning. Går du ihop med grannarna, kollegorna eller bara äter riktigt mycket frukt så bekostar vi frakten om värdet på dina beställda varor överstiger 1000kr.
Hämta: Om du vill hämta din beställning hos oss på lagret i Linköping så lägger du din beställning som vanligt och skriver sedan in rabattkoden HÄMTAS i kassan så att du slipper betala frakten. Beställningen görs iordning för utlämning och vi hör av oss för att bestämma en tid för ditt besök. Du får dina varor i en praktisk plastkorg som sedan kan användas vid kommande besök för att fylla på med frukt. Den är även bra som svampkorg och till mycket annat.
Ekologi och lite idealism:
På fincan och de andra marker vi äger och förvaltar så odlar vi frukt helt ekologiskt. Men inte bara så att vi följer de riktlinjer som utgör grunden i själva certifieringen – vi försöker alltid att göra det lite bättre än så. För mig innebär det att odla ekologiskt att man respekterar ett helt ekosystem och försöker förbättra allting runtomkring.
Vi anlägger dammar och bygger insektshotell, sätter upp fågelstolpar, tar hand om herrelösa hundar och katter, vi mulchar det gräs och ogräs som måste klippas, vi har 70 bikupor uppe på berget och 10 st nere i avokadoodlingen för att hjälpa till med pollinering och kan som biprodukt göra olika typer av honungar, vi låter treklöverblommorna täcka marken under vintern så att bina får mat, använder solpaneler för att ladda bilar, värma vatten och skapa el till det som kräver el och till och med våra bevattningsslangar görs rent med organiskt material i form av vinäger från en ekologisk vinodling. Vinägern biter på kalkresterna som blockerar vattenslangarna och rinner sedan ut i form av vätska som i sig blir till gödsel för marken. Pyssligt och omständligt – javisst – men också så mycket bättre för marken.
Våra bevattningssystem är det absolut mest effektiva som går att bygga, vi mäter ut fukten i jorden på olika djup och tillsammans med vind, fukt och temperatur så kan vi varje dag bedöma hur lite vatten som behöver användas. Marken mellan träden är täckt med dukar som stoppar ogräsväxter från att suga i sig energin samt stoppar avdunstningen av vatten, vilket gör att vi kan få fram vår frukt med minimal åtgång av vatten. Sedan samlar vi givetvis både regnvatten och det vatten som rinner förbi vår gård från den lokala vattenföreningen, vi hjälper till att hålla rören i gott skick så att inget vatten slösas bort osv.
Transporten till Sverige sker med en helt full lastbil som regelbundet körs hem av en svensk chaufför. Avtrycket på miljön kommer givetvis från denna transport, men det största avtrycket och där vi sparar mest på miljön kommer i form av minskat svinn och framförallt genom att odla ekologiskt och inte använda en massa kemiskt konstgödsel.
Vår ekologiska frukt är ekologisk på riktigt! Inga konstgjorda etylenbehandlingar för att snabba på mognaden av frukten på artificiell väg – vår frukt mognar på träden och plockas så nära sin perfekta mognadsgrad som möjligt. En del av frukten, t ex papayan, kommer från grannar i trakten som på så sätt kan få avsättning för sina ekologiska odlingar.
Eftersom vi gillar att göra saker lite extra bra så har vi valt att utveckla en variant av den gamla klassiska banankartongen, en riktigt rejäl låda som fraktar frukten varsamt och utan stötar som lätt sker i enklare förpackningar. Vi förpackar frukten i rejält med träull och allting sker helt för hand. Kartongen kan sedan med fördel återanvändas för att förvara saker i, eller varför inte som en låda för katten?
Givetvis levererar vi till HELA Sverige. Även du som bor långt ute på landsbygden har ju rätt att njuta av god frukt.
Jag hoppas verkligen att det märks, och att du uppskattar kvalitén på vår frukt. Vi lägger stor omsorg och mycket engagemang i vår produkt – för att kunna tillfredsställa även den mest kräsne gastronomen. Jag ser verkligen fram emot att höra vad du tycker – skriv gärna en rad och berätta.
Namnet, Finca Solmark, är en hyllning till det östgötska lilla kvarteret Solmark i Vikingstad, där jag växte upp. Har du vägarna förbi södra Spanien är du varmt välkommen att besöka oss på gården och smaka på finca-livet, i en kombination av det bästa ur svensk och spansk filosofi.