Avokado EKO
Låda med 1/2/3/4 kilo avokado
När du kommer till utlämningen, ha med dig kvittot med ordernumret (i mobilen eller utskrivet) så går det snabbt att stämma av.
Mvh Pelle, Malena och resten av Fruktfrämjarna från Finca Solmark.
Ekologisk avokado från Málaga
Leveranser i maj och framåt innehåller Reed*
*(Okt/Nov/Dec = Bacon) – (Nov/Dec/Jan = Fuerte) – (Dec/Jan/Feb = Pinkerton) – (Feb-Maj = Hass) – (Maj-Juli = Lamb Hass) – (Juni-Juli = Reed)
Bacon – höstens första sort har mycket tunt skal och är mogen först när skalet är väldigt ”sladdrigt” och i princip kan peelas av med fingrarna. Den mognar alltså utifrån och in, så om du öppnat en som du trott är mogen men den ändå är hård inne i mitten – då har du öppnat den för tidigt (ja vi vet, den känns mogen såsom en del andra sorter kan göra, men Bacon kräver ännu lite mer tid och ska kännas väldigt väldigt mjuk i skalet för att vara helt mogen). Utmärkt till guacamole, smoothies, på smörgåsen mm.
Fuerte – den härligt krämiga avokado kan bli rejält stor, exemplar på över halvkilot är inte ovanligt. Liksom Bacon har den slätt och ljusgrönt skal som inte ändrar färg. Mognar från slutet av november till framåt slutet av januari.
Cocktail Avokado (Fuerte) – varje år plockar vi en mindre mängd av dessa Fuerte-avokados som blivit till på icke-pollinerade blommor och därför alltså inte har någon kärna. Mycket begränat antal och normalt sett i mitten/slutet av januari.
Pinkerton – mer päronformad och med grövre skal (påminner lite om Hass eftersom det är en blandning av Hass och Rincón) samt med en mycket liten kärna, den minsta av alla avokadosorter. En krämig och fin sort som normalt sett mognar strax efter jul hos oss och finns i begränsad mängd.
Toro Canyon – en lite mer udda sort som vi inte har så mycket av, egentligen används stammen till att ympa in andra sorter på, då den är tålig mot olika typer av sjukdomar. Finns en mycket begränsad mängd i mitten/slutet av januari varje år.
Hass – Avokadons Rolls Royce. 85-90% av all världens avokado är Hass. Vi har gott om Hass på gården och de mognar nånstans från slutet av januari till mitten av april hos oss. Pga läget högt uppe i Guadalhorce-dalen så mognar mycket frukt lite senare hos oss än i andra områden. Ändrar färg från ljust grön till mörkt grön/svart/röd.
Lamb Hass – en blandning av Hass och Gwen som mognar betydligt senare än Hass. Mycket krämig och fin, och så pass sen att vi i teorin kan plocka dessa hela sommaren, men då är det lite varmt att plocka frukt i augusti så brukar vi vara klara i mitten av juli ungefär (men om du besöker oss under sommaren så kan du köpa dem på plats). Ändrar också färg likt Hass.
Reed – en klotrund och ganska stor avokado som mognar under sommaren. Har en lite nötig smak och ett grönt skal som inte ändrar färg när den mognar.
Tips! Du vet väl att det går utmärkt att frysa in avokado? Antingen skär du upp dem i kuber eller så mosar du ner det i fryspåsar och tar fram när du vill göra en smoothie eller guacamole.
Avokadoskola
Precis som det finns många sorters äpplen, så finns det mängder av olika sorters avokado. Här nedan följer information om några av de sorter vi odlar på Finca Solmark.
Vi har totalt lite drygt 4500 avokadoträd på gården, planterade vid olika tidpunkter eftersom vi själva dragit upp en stor del av dem och inte kunnat plantera mer än 500-600/st åt gången.
Det finns avokadosorter som har A-blommor och andra som har B-blommor. För att dra nytta av korspollinering så planterar man gärna en blandning av dessa träd och sen försöker vi hjälpa till genom att skapa bra förutsättningar i övrigt – vi har bikupor, bygger insektshotell, fågelstolpar osv för att attrahera olika typer av djur till det unika kretslopp som finns på gården. Ex nyckelpigor och tvestjärtar är bra jägare, myror, husflugor, getingar mm drar alla sitt strå till stacken för att pollinera osv.
Nedan följer lite olika typer av avokado och en kort sammanfattning om relationen mellan skal, kärna och fruktkött, vilket skiljer sig åt beroende på sort – liksom smak givetvis.
Bacon – Olja ca 16-18%
Ratio – Kärna/Skal/Fruktkött – 18/7/75 (stor kärna alltså)
Fuerte – Olja ca 16-18%
15/10/75 (normalstor kärna) – samma mängd fruktkött som Bacon
Pinkerton – Olja ca 18-25%
10/13/77 (liten kärna – mer fruktkött)
Hass – Olja ca 18-20%
16/12/72 (medium kärna – mindre fruktkött)
Lamb Hass – Olja ca 18%
15/14/71 (tjockare skal än Hass, ungefär samma mängd fruktkött)
Reed – Olja ca 19-20%
17/11/72 – alltså i princip samma som Hass
Vi har även andra sorters avokado på gården – Ettinger (eller ”Molinillo” som den också kallas) kan väga uppåt ett kilo. Toro Canyon är en annan sort med slätt grönt skall som mognar strax efter jul och har en enorm kärna och ganska lite fruktkött som är kraftigt och gott att äta. Queen är en bamseavokado som kan väga uppåt två kilon, vi har ett fåtal träd och hoppas nån dag ha en liten skörd av dessa. Maluma är en sydafrikansk variant av Hass som börjar bli populär men som mognar väldigt fort efter plockning och är svår att skicka hem, men väldigt god.
Cocktail-avokado är småfrukter som kan skapas på Fuerte, Hass och Bacon-träd. Det är avokados som skapats på en icke-pollinerad blomma och som därför inte har någon kärna och som sällan blir större än en liten gurka.
Avokado och allergier
Avokado kan ge allergiska reaktioner hos personer som är allergiska mot björkpollen, då de delar samma allergener. Det kan också ge samma reaktion som på latex (latexallergiker kan i vissa fall alltså vara allergiska mot avokado men även banan, ätbar kastanj, nektarin, jordgubbe, körsbär, plommon, tomat och/eller kiwi).
Avokado och biogena aminer
Avokado (och många andra saker såsom fisk, ananas m fl) kan ge svår magsmärta hos vissa personer. Från det lilla jag läst på om, så hänger detta ihop med mat som har biogena aminer och kan vara lätt att förväxla med allergiska reaktioner som kan ge liknande symptom. Personer med låga halter DAO-enzym kan då reagera på födoämnen med mycket histamin och det blir en form av överdos eftersom histaminet inte bryts ner i tarmen som det ska. Skillnaden mot en ”vanlig” allergisk reaktion är att det i fall med biogena aminer inte finns några IgE-antikroppar i blodet och att det kan ta allt från en kort stund till flera timmar innan reaktionen sker.
Vill man tillföra DAO-enzymer till kroppen så kan man köpa Daosin på hälsokostaffären. Vill man i övrigt vara snäll mot tarmarna så går det bra att sluta med kaffe (koffein), gluten samt solanin (nattskatteväxter).
Förvaring och annan information
VIKTIGT: När du får din leverans är det viktigt att du plockar ur frukten ur lådan – träullen suger upp fukt och ska därför avlägsnas omgående. Annars kan detta påverka all typ av frukt negativt om den ligger kvar för länge i träullen.
Förvaringstips: Det är omöjligt att ge ett generellt råd som passar allas bostadssituation.
Svalt, torrt och mörkt är oftast bäst. Har du en vind, jordkällare eller matkällare så är det ju perfekt för den mesta typen av frukt, men givetvis en helt vanlig kyl för sånt som ska förvaras kallt. Avokado/mango inte kallare än 4c. Inte tillsammans med äpplen, bananer, ananas och annan frukt med mycket etylen (etylen snabbar på mognaden). Citrus – i en skål i rummet eller svalt/torrt.
Mognad: Avokado och mango plockas när de fortsatt har lite kvar att mogna. Sedan transporteras de till Sverige i en kyld transport vid mellan 4c och 6c. Vid denna temperatur händer inte mycket mer med frukten, och det är också den perfekta temperaturen därhemma om du vill att frukten ska klara sig ett tag. Du kan alltså antingen låta den mogna i rumstemperatur eller t ex i en papperspåse med några äpplen eller tomater och sedan ha frukten i kylen under ganska lång tid, eller förvara den svalt och torrt för att sedan plocka fram några åt gången och låta dem mogna.
Citrusfrukter klarar normalt sett betydligt lägre temperaturer – de transporteras gärna runt 2c. Mindre citrus fortsätter mogna även efter de plockats, precis som avokado och mango, medan citroner, apelsiner och grapefrukt inte mognar så väldigt mycket mer efter de plockats. Så länge frukten har det torrt, svalt och inte utsätts för stötar eller blir klämda, så klarar de sig under ganska lång tid utan att tappa för mycket av sina nyttigheter. Clementiner, kumquat, finger lime och buddhas hand bör dock användas relativt omgående eftersom de fortsätter mogna och snabbt kan bli dåliga. Fuktig luft snabbar på mognad och mögelbildning.
I princip all frukt går bra att frysa men på lite olika sätt. Avokado och mango fryses helt mogen och uppskuren eller mosad. Citrus gärna som juice. Granatäpplen också uppskurna och rensade.
Skadad frukt: Vi försöker att alltid packa lådorna rejält fulla. Särskilt mindre citrus och avokado, då det ibland händer att någon frukt kanske klämts och blivit dålig. En del frukt kan ha något märke eller mindre skada, vilket oftast går bra att skära bort. Det mesta går att använda till nånting – t ex så kan man faktiskt använda en skadad avokado till att göra ansiktsmasker eller hårinpackning av. Mango och papaya går utmärkt att torka i ugnen eller svamptorken för knaprigt godis, även om de kanske varit lite fula.
Leveransinfo: Normalt sett så skeppar vi varor till kunder på Gotland och norr om Gävle på måndagar, så att de hinner fram innan helgen. Orter i södra Sverige skickar vi normalt sett på tisdag/onsdagar. Ladda ner PostNords app så får du info direkt som din sändning förbereds (detta kan vara dagen innan det faktiskt skickas), med DHL så kommer det ett SMS när paketet lämnat oss och passerat deras första terminal.
Vi har inte möjlighet att göra tillägg till beställningar då det skapar mycket manuellt merjobb och enkelt blir fel, så fundera ordentligt på vad du vill beställa innan du lägger din beställning. Går du ihop med grannarna, kollegorna eller bara äter riktigt mycket frukt så bekostar vi frakten om värdet på dina beställda varor överstiger 1000kr.
Hämta: Om du vill hämta din beställning hos oss på lagret i Linköping så lägger du din beställning som vanligt och skriver sedan in rabattkoden HÄMTAS i kassan så att du slipper betala frakten. Beställningen görs iordning för utlämning och vi hör av oss för att bestämma en tid för ditt besök. Du får dina varor i en praktisk plastkorg som sedan kan användas vid kommande besök för att fylla på med frukt. Den är även bra som svampkorg och till mycket annat.
Ekologi och lite idealism:
På fincan och de andra marker vi äger och förvaltar så odlar vi frukt helt ekologiskt. Men inte bara så att vi följer de riktlinjer som utgör grunden i själva certifieringen – vi försöker alltid att göra det lite bättre än så. För mig innebär det att odla ekologiskt att man respekterar ett helt ekosystem och försöker förbättra allting runtomkring.
Vi anlägger dammar och bygger insektshotell, sätter upp fågelstolpar, tar hand om herrelösa hundar och katter, vi mulchar det gräs och ogräs som måste klippas, vi har 70 bikupor uppe på berget och 10 st nere i avokadoodlingen för att hjälpa till med pollinering och kan som biprodukt göra olika typer av honungar, vi låter treklöverblommorna täcka marken under vintern så att bina får mat, använder solpaneler för att ladda bilar, värma vatten och skapa el till det som kräver el och till och med våra bevattningsslangar görs rent med organiskt material i form av vinäger från en ekologisk vinodling. Vinägern biter på kalkresterna som blockerar vattenslangarna och rinner sedan ut i form av vätska som i sig blir till gödsel för marken. Pyssligt och omständligt – javisst – men också så mycket bättre för marken.
Våra bevattningssystem är det absolut mest effektiva som går att bygga, vi mäter ut fukten i jorden på olika djup och tillsammans med vind, fukt och temperatur så kan vi varje dag bedöma hur lite vatten som behöver användas. Marken mellan träden är täckt med dukar som stoppar ogräsväxter från att suga i sig energin samt stoppar avdunstningen av vatten, vilket gör att vi kan få fram vår frukt med minimal åtgång av vatten. Sedan samlar vi givetvis både regnvatten och det vatten som rinner förbi vår gård från den lokala vattenföreningen, vi hjälper till att hålla rören i gott skick så att inget vatten slösas bort osv.
Transporten till Sverige sker med en helt full lastbil som regelbundet körs hem av en svensk chaufför. Avtrycket på miljön kommer givetvis från denna transport, men det största avtrycket och där vi sparar mest på miljön kommer i form av minskat svinn och framförallt genom att odla ekologiskt och inte använda en massa kemiskt konstgödsel.
Vår ekologiska frukt är ekologisk på riktigt! Inga konstgjorda etylenbehandlingar för att snabba på mognaden av frukten på artificiell väg – vår frukt mognar på träden och plockas så nära sin perfekta mognadsgrad som möjligt. En del av frukten, t ex papayan, kommer från grannar i trakten som på så sätt kan få avsättning för sina ekologiska odlingar.
Eftersom vi gillar att göra saker lite extra bra så har vi valt att utveckla en variant av den gamla klassiska banankartongen, en riktigt rejäl låda som fraktar frukten varsamt och utan stötar som lätt sker i enklare förpackningar. Vi förpackar frukten i rejält med träull och allting sker helt för hand. Kartongen kan sedan med fördel återanvändas för att förvara saker i, eller varför inte som en låda för katten?
Givetvis levererar vi till HELA Sverige. Även du som bor långt ute på landsbygden har ju rätt att njuta av god frukt.
Jag hoppas verkligen att det märks, och att du uppskattar kvalitén på vår frukt. Vi lägger stor omsorg och mycket engagemang i vår produkt – för att kunna tillfredsställa även den mest kräsne gastronomen. Jag ser verkligen fram emot att höra vad du tycker – skriv gärna en rad och berätta.
Namnet, Finca Solmark, är en hyllning till det östgötska lilla kvarteret Solmark i Vikingstad, där jag växte upp. Har du vägarna förbi södra Spanien är du varmt välkommen att besöka oss på gården och smaka på finca-livet, i en kombination av det bästa ur svensk och spansk filosofi.